logo

 • leefstijl-02.jpg
 • leefstijl-01.jpg
 • leefstijl-05.jpg
 • leefstijl-03.jpg
 • leefstijl-04.jpg

Positieve invloed van beweging op ons immuunsysteem

Deze week geven we uitgebreid aandacht aan het stukje “meer bewegen”.

In het kader van leefstijl en gezondheid wordt meestal gesproken over fysieke activiteit.
Dit wordt gedefinieerd als “elke lichaamsbeweging door skeletspieren die resulteert in energieverbruik”.
Met deze fysieke activiteit wordt dus niet alleen training bedoeld maar het is een overkoepelend begrip dat naast training ook alle andere activiteiten omvat waarbij iemand lichamelijk actief is. Werken, spelen, huishouden, tuinieren en fietsen naar de supermarkt zijn hier voorbeelden van.

Wat zijn positieve effecten van “meer bewegen”?

 • Voorkomen of verminderen van hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type II (suikerziekte) en het voorkomen van overgewicht
 • Voor ouderen heeft bewegen een positief effect op het verbeteren van de fysieke conditie, het verlaagt het risico op lichamelijke beperkingen en zorgt ervoor dat we langer zelfstandig kunnen blijven functioneren.
 • Beweging heeft ook belangrijke psychosociale effecten zoals het vergroten van ons vertrouwen en welbevinden, het bevordert ontspanning en vermindert slaapproblemen en stemmingsstoornissen.
 • Beweging ondersteunt gezond gedrag: iemand die beter in zijn vel zit, is beter in staat om gedrag te veranderen en vol te houden.

 

Beweegrichtlijnen.

Deze schrijven voor om minstens 5 dagen per week 30 minuten matig intensieve inspanning te verrichten, zoals wandelen, fietsen, huishouden of tuinieren, verspreid over meerdere dagen en uitgevoerd in blokken van 10 minuten of langer. Daarnaast is het advies om 2x per week bot- en spierversterkende activiteiten te doen, voor ouderen aangevuld met balansoefeningen.
Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is 60 minuten matig intensieve inspanning per dag gewenst.
Over het algemeen geldt: meer bewegen is beter!
Maar vind je het niet zo leuk om alleen te bewegen? Vraag dan of je partner, kinderen, vriend/vriendin of die buurman/buurvrouw zin hebben om mee te doen. Dat is allereerst natuurlijk gezelliger maar stimuleert ook nog eens extra om door te zetten!
Alhoewel sportscholen en sportaccommodaties door de geldende maatregelen slechts een beperkt aanbod van sport kunnen bieden (vooral voor de 18-plussers), zijn er nog tal van mogelijkheden om in onze eigen omgeving op een gezonde manier in beweging te komen.
Denk hierbij aan:

 • Huishouden en tuinieren: maak je tuin winterklaar;
 • Wandelen en fietsen: bewegen in de buitenlucht is gezond! Dus pak de fiets of maak een lange wandeling. Breng de kinderen wat vaker te voet of per fiets naar school of fiets naar de supermarkt i.p.v. de auto te nemen;
 • Reis je met het openbaar vervoer of de auto naar bijvoorbeeld je werk? Stap dan een halte eerder uit of parkeer de auto een blok verderop;
 • Traplopen: neem wat vaker de trap en schroom niet om meteen die volle wasmand mee naar boven te tillen. Woon je in een appartement dan neem de trap i.p.v. de lift;
 • Bot- en spierversterkende oefeningen: doe mee met Nederland in Beweging (NPO 1), installeer de 7-minuten-app op je telefoon of doe oefeningen die je normaal in de sportschool doet nu thuis op een matje.


Let echter bij het bewegen ook op de volgende aspecten:

 • Bij lichte griepachtige klachten, zoals keelpijn, hoofdpijn, lichte hoest, of neusverkouden mag u wel bewegen, maar alleen thuis en op een lichte tot matige intensiteit.
 • Dit geldt ook voor mensen met een chronische aandoening, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, longproblemen of kanker: bewegen met lichte tot matige intensiteit ondersteunt het immuunsysteem. Intensieve inspanning maakt u juist vatbaarder voor infecties.
 • Bewegen in de buitenlucht is gezond, maar pas op bij koude lucht. Daardoor kunnen de luchtwegen uitdrogen en is men vatbaarder voor infecties. Doe eventueel de warming-up al binnen en wacht niet te lang met douchen of omkleden na de inspanning.
 • Houd je bij sporten in de buitenlucht ook aan het advies om een afstand van 1,5 meter tot elkaar te bewaren.
 • Is het sportevenement waarvoor je trainde afgelast? Stel een nieuw sport/beweeg-doel voor jezelf en pas je training aan.
 • Ondersteun je immuunsysteem door gezond te eten en neem voldoende nachtrust.

 

Samenvattend is consequente lichaamsbeweging dus een belangrijke component om het immuunsysteem te bevorderen. In deze periode van sociale afstand zit je waarschijnlijk meer thuis dan normaal, en het is dan ook erg makkelijk om te veel vanaf de bank te doen.
Bovengenoemde voorbeelden zijn adviezen om je ertoe te zetten om meer actief te worden (en blijven!) in je dagelijkse leven.
Wil je toch meer doelgericht advies m.b.t. training? Dan kun je altijd bij ons terecht in de fysio-fitness: vraag naar de prijzen en mogelijkheden aan één van onze medewerkers.

Tenslotte nog het volgende:

Om met meer bewegen te kunnen beginnen is het ook belangrijk dat je de juiste energie hiervoor inneemt. Daarom gaan we volgende week verder in op het gedeelte van “gezonde voeding (en gezond gewicht)”. Dus houd onze website en Facebook-pagina in de gaten!!