logo

Gezonde voeding. Wat is het eigenlijk?

Onder 'gezonde voeding' wordt in de volksmond 'gevarieerde voeding met voldoende voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf' verstaan. Dat wil zeggen 'een gezond menu is rijk aan groente, fruit, peulvruchten, noten, vis, volkorenproducten, het bevat voldoende magere melkproducten, en is juist arm aan rood- en bewerkt vlees, alcoholische en suikerhoudende dranken, zout en verzadigde vetzuren'. (Gezondheidsraad: Richtlijnen Goede Voeding 2015; Voedingscentrum: Schijf van Vijf).11 sep. 2017

Het klinkt allemaal bekend. Helaas zijn er veel voedingsmiddelen waarvan vaak wordt gedacht dat ze gezond zijn, maar dat eigenlijk niet zijn. Zo zit er bijvoorbeeld veel suiker in vruchtensappen terwijl die niet extra wordt toegevoegd. In een glas sinaasappelsap zitten bijvoorbeeld 7 suikerklontjes! Beter kun je het fruit ongeperst eten, dan krijg je de vitamines en vezels ook binnen.

Wapen jezelf tegen de gevolgen van corona groot
En wat verstaat men onder 'bewerkt vlees' of bewerkte producten?
Zoals de naam al zegt, zijn dit producten die één of meerdere vormen van bewerken hebben ondergaan. Voorbeelden hiervan zijn koken, bevriezen en langer houdbaar maken door toevoegen van suiker of zout. Door deze bewerkingen gaan veel voedingsstoffen verloren en worden de producten ongezonder gemaakt. Vaak zijn ze door deze bewerking lekkerder van smaak, wat maakt dat mensen deze producten liever eten/drinken dan andere producten.

PuurGezond is een platform dat gaat over gezonde voeding en zij geven voorlichting die gebaseerd is op de richtlijnen van gezonde voeding uit de Gezondheidsraad 2015a.
Op basis daarvan adviseren zij in een beknopt overzicht het volgende:

  • Drinken is een echte basisbehoefte, dagelijks is ongeveer 2 liter nodig. Voornamelijk water drinken wordt aanbevolen, net als koffie en thee zonder suiker.
  • Groenten & fruit zijn gezond omdat ze de bloeddruk verlagen en de kans op een hartinfarct en beroerte verkleinen (Gezondheidsraad 2015a). Daarnaast leveren ze veel voedingsstoffen (mineralen, vezels en vitaminen) en bevatten ze weinig calorieën.
  • Plantaardige producten (zoals peulvruchten, noten en volkoren producten) leveren veel vezels, vitamine B en eiwitten.
  • Andere eiwitrijke producten zijn bijvoorbeeld vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Deze eiwitten zijn belangrijk voor o.a. de spieropbouw en bij mensen met bijvoorbeeld COPD (een longaandoening) is er het advies om zelfs nog extra eiwitten in te nemen voordat ze gaan trainen.
  • Vetten zijn ook nodig voor ons lichaam om goed te kunnen functioneren: ons lichaam gebruikt vet bijvoorbeeld voor energieopslag; als bouwstof voor onze hersenen, zenuwen en hormonen; voor een betere opname van vitamines; als bescherming tegen kou en tegen beschadiging van organen en zenuwcellen.
    Maar we moeten oppassen dat we niet teveel verzadigde vetten binnen krijgen (zoals volle melkproducten en kaas, chocolade en koek) maar juist wel genoeg onverzadigde vetten (zoals vloeibare oliën, vette vis en noten).

Zo verkiest men margarine bijvoorbeeld boven roomboter in de strijd tegen corona. Dat komt doordat in margarine vitamine D is toegevoegd. Ook zitten er in roomboter veel meer verzadigde vetten dan in margarine, wat ervoor zorgt dat het LDL-cholesterol verhoogt. Dit is weer slecht voor de bloedvaten.

Er zijn steeds meer diëten en voedingsadviezen die gevolgd kunnen worden. Achter elk dieet zit een waarheid maar natuurlijk is ieder mens anders en daarom is er geen standaard-advies voor wat betreft gezonde voeding te geven.
Bepaalde leeftijdsgroepen of mensen met een aandoening hebben juist behoefte aan een andere samenstelling van bijvoorbeeld vitamines en mineralen en daarom is het altijd goed om eerste te overleggen met iemand die gespecialiseerd is in voeding voordat men aan een dieet begint.

Wij willen jullie er alleen maar bewust van maken dat het, juist in deze tijd van een dreigend virus, goed is om te weten wat je eet en wij houden de algemene adviezen van het Voedingscentrum aan omdat hier een gedegen onderzoek achter zit vóór publicatie.

 

Positieve invloed van beweging op ons immuunsysteem

Deze week geven we uitgebreid aandacht aan het stukje “meer bewegen”.

In het kader van leefstijl en gezondheid wordt meestal gesproken over fysieke activiteit.
Dit wordt gedefinieerd als “elke lichaamsbeweging door skeletspieren die resulteert in energieverbruik”.
Met deze fysieke activiteit wordt dus niet alleen training bedoeld maar het is een overkoepelend begrip dat naast training ook alle andere activiteiten omvat waarbij iemand lichamelijk actief is. Werken, spelen, huishouden, tuinieren en fietsen naar de supermarkt zijn hier voorbeelden van.

Lees meer...

COVID-19 en gezonde leefstijl

COVID-19 en gezonde leefstijl

Het is inmiddels al wel duidelijk dat een gezonde leefstijl de kans op virussen zoals COVID-19 kan verminderen en het verloop ervan positief kan beïnvloeden.
Maar wat is nu die gezonde leefstijl?

Lees meer...